ECO TEXTIEL

Wat is duurzaam textiel?

Wat is duurzaam of ook wel biologisch textiel precies? In de basis praten we dan vooral over het winnen en verwerken van natuurlijke grondstoffen als katoen, zijde of wol. We spreken bijvoorbeeld over biologisch textiel als er:

  • Geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische pesticiden
  • Productieproces waar minder water en energie wordt verbruikt
  • Productieproces waar minder broeikasgassen worden uitgestoten
  • Geen schadelijke chemicaliën tijdens het verven worden gebruikt.

Bovendien wordt er niet alleen gekeken naar milieu-aspecten, maar zeker ook naar de werkomstandigheden van de medewerkers. Bijvoorbeeld minimumlonen,  verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgevingen. Bij het produceren van duurzame kleding wordt er dus rekening gehouden met al deze omstandigheden.

BIOLGISCH TEXTIEL

WAT IS DUURZAAM TEXTIEL?


Wat is duurzaam of ook wel biologisch textiel precies? In de basis praten we dan vooral over het winnen en verwerken van natuurlijke grondstoffen als katoen, zijde of wol. We spreken bijvoorbeeld over biologisch textiel als er:

  • Geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische pesticiden
  • Productieproces waar minder water en energie wordt verbruikt
  • Productieproces waar minder broeikasgassen worden uitgestoten
  • Geen schadelijke chemicaliën tijdens het verven worden gebruikt.

Bovendien wordt er niet alleen gekeken naar milieu-aspecten maar zeker ook naar de werkomstandigheden van de medewerkers. Bijvoorbeeld minimumlonen,  verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgevingen.

Onze partner in duurzaam textiel

Sinds 2012 heeft Stanley/Stella moderne collecties ontwikkeld die de essentie van kleding samenvatten en de textielindustrie willen veranderen. Wij zijn een officiële dealer die voldoet aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid. Laten we samen een duurzame kledinglijn starten!

Bekijk het assortiment van Stanley/Stella

Voordelen van duurzame kleding

Beter voor ons milieu

Door duurzame kleding te kiezen, draag je bij aan een beter milieu. De textielsector is belastend voor het milieu. Voor de productie van één T-shirt is bijvoorbeeld 2.700 liter water nodig. Dat is genoeg water om één persoon 3,5 jaar lang van 2 liter drinkwater per dag te voorzien. Terwijl er in veel landen gebrek is aan drinkwater.

Betere werk-omstandigheden

We kiezen om onze om te werken met leveranciers die beschikken over alle benodigde certificaten, zodat we de juiste werkomstandigheden kunnen garanderen. We bekijken altijd alle opties om juist te handelen. Help bij deze strijd tegen misstanden binnen de textielindustrie, zoals kinderarbeid en kies voor duurzame kleding.

Het straalt vertrouwen uit

Duurzame kleding en transparantie gaan idealiter hand in hand. Doordat jouw kledingmerk zich verbindt aan duurzame producten, zal het vertrouwen bij je klanten  hoger komen te liggen en zullen eerder voor jouw merk kiezen. Zo creëer je nieuwe kansen en draagt je merk ook bij aan een duurzame toekomst voor mens en dier.

Duurzame kwaliteit

De keuze voor duurzame kleding hoeft niet te betekenen dat je moet inleveren in comfort, uitstraling of kwaliteit. Sterker nog, sommige van onze duurzame materialen dragen meestal prettiger, zien er mooier uit en zijn beter van kwaliteit dan minder duurzame alternatieven die beschikbaar zijn.

DUURZAME OPLOSSINGEN

DUURZAME KLEDING LATEN MAKEN?

Vraag een offerte aan

RECYCLING

Wat is gerecycled textiel?

Waarom zouden we nieuwe kleding produceren als we alles kunnen recyclen? Alle grondstoffen kunnen worden bespaard en er is minder afval op de wereld. Maar waar komen de grondstoffen voor gerecycled textiel vandaan? In Nederland wordt per jaar ongeveer 70 miljoen kilo aan textiel verzameld. Tweedehands kleding wordt doorgegeven aan anderen, te koop aangeboden op internet of naar de kringloopwinkel gebracht. Een groot deel van het textiel dat zeker nog gebruikt kan worden, verdwijnt gewoonweg bij het restafval. Het gescheiden inzamelen van het textiel is belangrijk voor de kwaliteit voor het materiaal, dus textiel dat terecht komt bij het restafval verliest zijn waarde.

Het recycle process

Gerecycled polyester, ook wel rPET, wordt verkregen door bestaande kunststof te smelten en opnieuw te spinnen tot een nieuw polyester vezel. Hoewel veel aandacht wordt gegeven aan aan rPET, gemaakt van plastic flessen en verpakkingen die worden weggegooid door consumenten, kan polyethyleentereftalaat eigenlijk worden hergebruikt uit zowel postindustriële als post-consument materialen. Vijf frisdrank flessen leveren bijvoorbeeld genoeg vezels voor een Extra Large T-shirt.

EEN GEÏNFORMEERDE BESLISSING

Een compleet duurzame kledinglijn

Wij gaan nog een stap verder. We passen niet alleen duurzame normen toe op het gebied van textiel, maar trekken het duurzame gedachtengoed door in onze gehele productie. Denk bijvoorbeeld aan bedrukkingen, labels of hangtags en verpakkingen. Dus dit betekent een compleet duurzaam product.

Duurzame hangtags

bedrukte labels voor kleding

Duurzame labeling

Verpakkingen-eigenlabel

Duurzame verpakkingen